Hem » Dvärgvädur – en perfekt kanin att ha som första husdjur!

Dvärgvädur – en perfekt kanin att ha som första husdjur!

  • av

Den här lilla kaninen är en perfekt illustration av sötma på grund av sin gosiga storlek och sina slappa öron. Även om det finns olika raser av lops, är Dvärgvädur den minsta av dem alla.

Detta är en av de mest populära kaninraserna i USA och runt om i världen. Även i Sverige är oerhört populära De har mycket söta, tillgivna dispositioner som går hand i hand med deras bedårande utseende.

Men dessa kaniner har också vissa hälsoproblem som de är benägna att drabbas av, till stor del på grund av hur de uppföddes.

Så det är viktigt att få alla fakta innan du bestämmer dig för att ta hem en baby Dvärgvädur.

Dessa minikaniner väger bara några kilo, vilket gör dem till några av världens minsta kaniner. Om du vill ha en kanin som förblir en bebis för alltid är detta den rätta. Deras maximala vikt är endast 4 pund, även om många väger så lite som 2 pund.

Trots sin lilla storlek är deras avklippta öron förmodligen några av deras mest utmärkande kännetecken. De är en av de mest populära kaninerna.

Precis som en kanin ska se ut!

Enligt utställningsstandarderna för dvärgvädur förväntas de vara muskulösa för sin korta storlek. ”Breda axlar och djupa bakben” är förväntade egenskaper hos en Dvärgvädur av hög kvalitet, enligt en domare från Holland Lops Specialty Club.

De uttryckte också att benen ska vara ”tjocka, korta och kraftigt beniga”. På utställningar är kroppen värd totalt 32 poäng. En dvärgvädur är vanligtvis 60 cm bred när den är helt utsträckt, samt 60 cm hög. Dvärgvädurs kroppsbyggnad är känd för att vara muskulös och vältränad. Detta är särskilt sant när det gäller högt rankade dvärgvädurer på utställningar.

De har ”korta, rundade näsor”, vilket skiljer dem från andra lopraser, till exempel mini lop Dvärgvädurs väger vanligtvis mellan 2-4 pund. Enligt ARBA:s utställningsstandarder är dock Dvärgvädurs maxvikt 4 pund.

Dvärgvädurens färger

Dvärgvädur-kaniner finns i många färger och mönster.

En del av charmen med Dvärgvädur är den mångfald av färger som finns i rasen.

Dvärgvädurens historia

Enligt den korta historien på webbplatsen för Dvärgvädur Rabbit Specialty Club och boken ”Domestic Rabbits And Their Histories” av Bob Whitman tog det mer än ett decennium att utveckla denna ras. Adrian de Cock, en kaninuppfödare i Holland, började processen 1949.

Kaninrasen dvärgvädur’s ursprung

Ursprungsraserna bestod huvudsakligen av franska lops och nederländska dvärgar, med en engelsk lop i blandningen. Dvärgvädur-rasen erkändes av den nationella kaninklubben i Nederländerna 1964. Rasen kom till USA i mitten av 1970-talet. Den erkändes av American Rabbit Breeders Association vid 1979 års kongress i Tucson, Arizona, och visades för första gången som en officiell ARBA-ras vid 1980 års kongress. Sedan dess har den vuxit till att bli en av de mest populära kaninraserna.

Hur mycket kostar en dvärgvädur kanin?

Som de flesta kaniner är dvärgväduren vanligtvis ganska billig. De kan kosta så lite som 350 SEK De flesta kommer att ligga mellan 18 SEK och 350 SEK. De från championlinjer och uppfödare kostar mest. Den extra kostnaden kan dock vara värd det.

Dyrare kaniner tenderar att vara friskare, eftersom de är uppfödda av en mer erfaren uppfödare. Anta förstås inte att en kanin är frisk bara på grund av priset. Fråga om föräldrarna och be att få se var ungarna och modern bor.

Det finns inga hälsotester som krävs eller rekommenderas för dessa kaniner, så det är inte en fråga som du behöver ta upp med uppfödaren.

De billigaste Dvärgvädur-kaninerna

Det mest prisvärda sättet att hitta en ny Dvärgvädur som husdjur är att hitta en lokalt och från en privatperson.

För att vara tydlig, letar du inte efter någon som föder upp kaniner som ett företag, utan istället efter någon som bara har några kaniner och ibland njuter av att ha kaninungar omkring sig.

Dessa kaninälskande människor ber vanligtvis bara om tillräckligt mycket för att täcka kostnaderna för att hålla sina egna husdjur; vanligtvis 180-350 kronor. 

Hur tar jag hand om en Dvärgvädur?

Dvärgvädurs är små och lätta att hantera och kräver endast grundläggande skötsel . De klarar sig bra med borstning varje vecka och regelbunden nagelklippning som görs i genomsnitt en gång i månaden. De klarar sig också bra på en trådbottnad yta i sin bur, vilket hjälper dem att hålla pälsen ren, och som alla kaniner bör de inte badas. I övrigt bör de sitta i en bur som är minst 18 x 24 tum, men ”ju större desto bättre” är alltid en bra tumregel att följa när det gäller burutrymme.

Dvärgvädurs är nyfikna och söta Deras diet bör främst bestå av timotejhö, plus ett bra, högkvalitativt pelletsfoder, samt rent, friskt dricksvatten. Att ge godis är ok, så länge det görs med måtta och endast med kaninsäkra föremål. Dessutom uppskattar de alltid en bra ”tugga”, t.ex. en obehandlad träbit eller några pilekvistar eller fruktträdskvistar. De brukar också gilla att leka med leksaker som är säkra för husdjur, som kan köpas i lokala djuraffärer eller till och med tillverkas av återvunna hushållsföremål som tomma toalettpappers- eller handduksrullar av kartong.

Och som det är med alla kaniner kräver de uppmärksamhet. Ingen kanin bör bara kastas in i en bur och lämnas där. De är sociala djur som behöver motion och de trivs med sällskap. Det föreslås att om du inte har tid att ge dem den uppmärksamhet de behöver, kanske det är bäst att överväga att skaffa en annan typ av husdjur. Annars är Hollands, på grund av sin lilla storlek och sitt milda temperament, bra husdjur för barn, eftersom de är en av de lättare raserna att hålla och ta hand om.

Dvärgvädurens temperament

Även om varje kanin har sin egen personlighet är Dvärgvädur-kaninens allmänna temperament underbart. Dessa milda, vänliga och sällskapliga kaniner älskar sina ägare och vill bara vara i deras närhet. De älskar uppmärksamhet och kommer att älska att bli klappade och tillbringa tid med dig.

Dessa kaniner är lekfulla och energiska och gillar att tillbringa tid utomhus och kommer säkert att ha nytta av några leksaker att leka med. Men de älskar också lugn tid och är inte rädda för att hoppa upp i ditt knä och titta på tv med dig!

Även om dessa kaniner är en av de sötare och mer fogliga raserna är de inte rädda för att nafsa på dig om de är rädda eller nervösa. Du bör alltid respektera din kanins personliga utrymme, särskilt när de är nya i ditt hem.

Hur tar jag hand om en Dvärgvädur?

Dvärgvädurs är en av de enklaste kaninerna att ta hand om. Trots att de har en tjock och tät päls behöver de bara en grundläggande putsning för att hålla pälsen glansig och snygg.

Vi rekommenderar att du borstar deras hår en gång i veckan, även om de kommer att njuta av en bra grooming om du vill göra det mer regelbundet. De behöver också få sina naglar klippta; en gång i månaden bör räcka.

En bur med trådbotten hjälper till att hålla smuts och smuts borta från deras täta pälsar och gör putsningen mycket enklare.

Se bara till att du stoppar burens botten med något eftersom trådarna kan skada deras fötter om de lämnas nakna. Buren bör vara minst 20″ x 24″, men ju större desto bättre.

Om du har utrymme finns det ingen anledning att inte ge din kanin så mycket utrymme som möjligt att springa runt i. Se till att burens trådar är tillverkade av metall eller något annat material som din kanin inte kan tugga igenom.

Dvärgvädurens hälsa

Lyckligtvis är Dvärgvädur inte mottaglig för några ärftliga hälsoproblem, men om du tar väl hand om din kanin kommer deras liv (och dina veterinärräkningar) att bli så mycket bättre i det långa loppet. Se till att du regelbundet kontrollerar deras mun för att se om de har för stora tänder, som kan växa in i deras käkar och munnar och bli extremt smärtsamma. En diet med mycket hö ser till att detta inte händer, eftersom höet naturligt kommer att fila ner din kanins ständigt växande tänder.

Kastrering kan göras vid en ung ålder i kaninens liv. Din kanin behöver inte vara äldre än sex månader innan den kan kastreras på ett säkert sätt (vissa veterinärer utför ingreppet vid fyra månader, men de flesta vill hellre vänta till sex månader). Bockar däremot kan kastreras redan vid tre månaders ålder och det är allmänt känt att kastrerade bockar är mindre aggressiva kamrater (även om Dvärgvädurs inte är kända för att vara aggressiva alls, så kastrering av bocken kanske inte gör så mycket).

Dvärgvädurs har en liknande hållning som en katt och vilar mest på sina bakben och endast lite på sina två framben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.